Altcoins în pregătire pentru explozia finală? Dot-com bubble din nou?

În ultimul ciclu cripto, lucrurile s-au petrecut puțin diferit față de ciclurile anterioare. În acest ciclu, în ciuda adopției exponențiale datorată fluxului de capital generat de clienții retail dar mai ales de clienții instituționali, dar și a inovațiilor din domeniu precum DeFi, NFT, Metavers, WEB3 etc, piața cripto nu a cunoscut un comportament “isteric” extrem reflectat într-un grafic cu creștere parabolică, așa cum a facut-o în ciclurile anterioare. Cel puțin pâna acum.

Crypto Total Market Cap – Tradingview

Graficul de mai sus reprezintă capitalizarea totală a criptomonedelor cu excepția Bitcoin. Putem specula că finalul ciclului s-ar putea încheia undeva în 2022 într-o manieră asemănătoare finalului de 2017 când piața crypto a cunoscut o creștere exponențială ce a atins 800 miliarde dolari.

Mulți traderi sunt de părere că acest final de ciclu cripto ar putea cunoaște o creștere dincolo de orice așteptare, comparând momentul cu “bula dot-com” de la începutul anilor 2000.

De unde comparația cu bula dot-com?

Bula dot-com

Simplu. Piața crypto are aproximativ aceeasi vârsta pe care o avea internetul la începutul anilor 2000, iar perioada premergătoare spargerii bulei fiind definită de o creștere masivă în utilizarea, adoptarea internetului și dezvoltarea aplicatiilor în acest domeniu. Aceeași rată a adopției si dezvoltare poate fi observată acum și în industria cripto.

Bula dot-com și-a atins vârful în martie 2000 având o capitalizare de 5000 miliarde dolari, care astăzi ar valora undeva între 14-16000 miliarde dolari datorită inflației. Marea diferența dintre atunci și acum e că accesul la internet nu era atât de răspândit ca și azi, iar investițiile în acțiuni pe bursă nu erau la îndemâna oricui.

În acest moment piata cripto are o capitalizare de peste 1900 miliarde dolari, dar vârful local de 3000 miliarde fiind atins în noiembrie 2021. Dacă luam în calcul faptul că, potrivit datelor furnizate de statista.com aproape 60% din populația planetei are acces la internet și informație, este asta ne indică că suntem încă departe de o eventuală “bulă crypto”. Conform specialiștilor din domeniu, piața cripto ar trebui să depășească 12000 miliarde dolar pe o perioada relativ scurtă pentru a putea vorbi cu adevărat despre o eventuală bulă cripto.