Deutsche Bank „Bitcoin are potențialul să devină aurul secolului 21”

Capitalizarea de piață a criptomonedelor de peste un trilion de dolari americani le face prea importante pentru a fi ignorate. Marion Laboure, analist la Deutsche Bank Research, ne spune cum dezvoltarea monedelor digitale va modela viitorul plăților.

De ce nu pot folosi Bitcoins pentru a cumpăra mâncare sau haine?
Puteți. Dar doar într-un număr limitat de magazine momentan. În ultimul an, tendința a fost ca mai multe locații să accepte multe tipuri diferite de plăți. Un număr tot mai mare de magazine acceptă acum cripto-monede, dar Bitcoin sau Ethereum nu sunt cu adevărat forme obișnuite de plată. Deși cele mai recente evoluții vor permite tranzacții mai rapide și mai ieftine, este nevoie de aproximativ zece minute pentru a valida majoritatea tranzacțiilor folosind Bitcoin. Și este scump: taxa de tranzacție a fost la o medie de aproximativ 20 de dolari SUA în 2021.

Cum este Bitcoin diferit de dolar sau euro?
Ei bine, Bitcoin și monedele fiat (cum ar fi dolarul și euro) sunt tipuri foarte diferite de active. Monedele tradiționale sunt susținute de un întreg guvern și sunt, de asemenea, mijloc legal. Aceasta înseamnă că este o obligație legală să le acceptăm ca mijloc de plată – ceea ce nu este cazul nici unei criptomonede private. El Salvador este singura excepție de la decizia lor de a adopta Bitcoin ca mijloc legal de plată recent.

De ce mulți oameni văd Bitcoin ca pe o protecție împotriva inflației monedelor?
Furnizarea de Bitcoin este fixă. Numărul maxim de Bitcoin care va exista vreodată este puțin sub 21 de milioane. Și aproximativ 89% din oferta totală de Bitcoin este deja în circulație. În multe monede fiduciare, băncile centrale controlează oferta și au crescut-o semnificativ în ultimii ani.

Dacă nu considerați Bitcoin ca un mijloc de plată și are caracteristici deflaționiste, ar putea fi atunci un activ refugiu? Un tip de aur digital?
Oamenii au căutat întotdeauna bunuri care nu erau controlate de guverne. Aurul a avut acest rol de secole. Și da, aș putea vedea Bitcoin să devină aurul digital al secolului 21. Să nu uităm că aurul a fost, de asemenea, volatil din punct de vedere istoric. Dar este important să rețineți că Bitcoin este riscant: este prea volatil pentru a fi un depozit de valoare de încredere astăzi. Și mă aștept să rămână ultra-volatil în viitorul apropiat.

De ce?
În principiu, văd trei motive pentru aceasta: în primul rând, aproximativ două treimi din Bitcoins sunt folosiți pentru investiții și speculații. În al doilea rând, datorită comerțului limitat, doar câteva achiziții mari suplimentare sau ieșiri de pe piață pot avea un impact semnificativ asupra echilibrului dintre cerere și ofertă. În al treilea rând, valoarea Bitcoin va continua să crească și să scadă, în funcție de ceea ce oamenii cred că valorează. Micile schimbări în percepțiile generale ale investitorilor despre Bitcoin pot avea un impact mare asupra prețului acestuia.

De ce sunt Bitcoin și Ethereum atât de diferite?
Bitcoin este în mod clar pionierul și cea mai tranzacționată criptomonedă. Valoarea sa de piață este cu mult mai mare decât cea a numărului doi Ethereum, care oferă multe aplicații și cazuri de utilizare, cum ar fi finanțarea descentralizată (DeFi) și tokeni nefungibili (NFT). Dacă Bitcoin este uneori numit „aur digital”, Ethereum ar fi atunci „argintul digital”!

Care sunt principalele dezavantaje ale cripto-monedelor?
Principala problemă cu cripto-monedele este lipsa de reglementare. Deși a fost un avantaj foarte important pentru primii utilizatori, împiedică mulți investitori sau afaceri să intre pe piață astăzi. În al doilea rând, amprenta ecologică a cripto-urilor este dezastruoasă. De la începutul lui 2021, consumul anual de energie electrică al Bitcoin îl pune la limita de a fi echivalentul unei țări din top 30. De exemplu, într-un an, folosește aproximativ aceeași energie electrică ca întreaga populație a Pakistanului (aproximativ 217 milioane de oameni)!

Cum ar putea fi depășite aceste provocări?
Cele mai recente evoluții tehnice vor permite criptomonedelor să devină mai ecologice. În ceea ce privește măsurile de reglementare, ne așteptăm ca 2021 să schimbe jocul și că până în 2022 multe economii vor avea un cadru puternic de reglementare a activelor cripto.

Vă puteți imagina o altă criptomonedă care va fi mai puternică decât Bitcoin și Ethereum în 5 ani?
Mi se pare foarte puțin probabil, din cauza efectului de rețea. Bitcoin s-a bucurat de avantajul primului mutator și este acum cea mai tranzacționată și mai cunoscută criptomonedă. Și Ethereum are mai multe aplicații reale, așa cum am afirmat mai devreme.

Care sunt diferențele dintre monedele digitale ale Băncii Centrale (CBDC) și cripto-urile?
Spre deosebire de criptomonede, monedele digitale ale băncii centrale (CBDC) sunt complet centralizate, emise de o entitate juridică și legate de cadrul de reglementare. Dimpotrivă, cripto-monedele sunt descentralizate, cu un registru de tranzacții vizibil tuturor.

CBDC va înlocui numerarul și/sau cripto-urile?
Nu cred. CBDC, cash și cripto-urile vor coexista. Numerarul cu siguranță nu va dispărea, dar ne așteptăm să scadă ca mijloc de plată. Majoritatea țărilor G20 intenționează să impună reglementări mai stricte asupra cripto-monedelor private. În ultimii trei ani, băncile centrale și guvernele din întreaga lume au multiplicat și accelerat inițiativele de numerar digital.

Sursa: https://www.db.com/